Koolhydraatarm eten, hoe werkt dat nou?

Koolhydraatarm eten, hoe werkt dat nou?


Omdat ik veel privé berichtjes heb gekregen met vragen over koolhydraatarm eten, besloot ik hier een artikel over te schrijven. Deze leefwijze én de goede resultaten gun ik namelijk iedereen! 

Koolhydraatarm eten versus mijn ‘eigen ding’

Ik deed altijd mijn eigen ding en het werkte. Leven uit boekjes & volgens richtlijnen; vréselijk. Toch veranderde er iets in mijn denkpatroon. De afgelopen jaren verliep mijn en ons leven geheel anders waardoor ik, voor het eerst in mijn leven, zwaarder ben geworden dan mij lief was. Ik zag dat personen om mij heen goede resultaten boekten met koolhydraatarm eten, stukje bij beetje kreeg ik daar oren naar. Ondertussen was ik al drie jaar niet op de weegschaal gaan staan, maar schreeuwde mijn lijf uit dat er iets niet klopte. Ik voelde het aan alles. Lange tijd interesseerde het me totaal niet. Ik had immers andere prioriteiten. Maar er kwam een dag dat ik het zat was, ik mijn oude ik weer wilde zijn en vanuit het niets op de weegschaal durfde te gaan staan. 

Het bleek zeer gemakkelijk

Blij met de uitkomst was ik allerminst. Maar ik wist nu eindelijk wél waar ik aan toe was en kon ermee aan de slag. Dat mijn oude leefstijl in deze niet werkte mocht duidelijk zijn. Al maanden leefde ik weer zoals ‘toen’. Echter, zo bleek, zonder het gewenste resultaat. Ik besloot nu dan echt een kookboek met koolhydraatarme recepten te bestellen, me in te lezen op internet en gerechten te gaan bereiden. Hoe moeilijk het leek, zo gemakkelijk ís het! Hoe? Dat ga ik je vertellen. 

Zo eet ik

Ik ga niet in detail treden over het hoe en waarom dit werkt, daartoe ben ik niet bevoegd. Wat ik wel vertel is wat ik zoal eet op een dag. Brood, pasta, aardappelen, rijst en de meeste fruitsoorten laat ik staan. Daarentegen is het met koolhydraatarm eten de bedoeling dat je veel vetten eet. En koop je een product? Dan zit je safe wanneer een etenswaar maximaal 5 koolhydraten per 100 gram bevat. Het verbaasd me hoeveel ik er at voor ik met koolhydraatarm eten begon. Ik schrik er steeds weer van wanneer ik bijvoorbeeld een pak Brinta lees uit pure nieuwsgierigheid. Verder eet je met deze leefstijl veel roomkaas, kaas, vlees,ei, vis, slagroom en groenten. Daarmee kun je echt de heerlijkste gerechten koken. Meestal kook ik de avond ervoor twee porties zodat ik deze als lunch ook kan eten. Ik tel mijn inname nooit, daar heb ik een hekel aan. Maar ik let er wel altijd op of een product weinig koolhydraten bevat. En het werkt!  Ik ben inmiddels 6 kilo afgevallen en val gemiddeld 1 kilo af per week. Dat is netjes en ook niet teveel. Mijn schema is per dag ongeveer zo:

 • Ochtend: 250 ml Griekse yoghurt met een handje walnoten en zoetstof
 • Middag: Omelet met groenten, de maaltijd van de avond ervoor of een herhaling van het ontbijt
 • Avond: een maaltijd met veel groenten, vis of vlees in zelfgemaakte roomsaus

Bijna op mijn bestemming

Tussendoor drink ik koffie, crystal clear en eet ik koolhydraatarme maaksels. Ik heb in het begin meerdere personen om dagschema’s gevraagd. Maar men zei dan dat ik me er echt zelf in moest verdiepen. Ik besef nu hoe waar dit is. Je moet gewoon een aantal recepten koken om deze leefstijl te begrijpen en te weten wat er allemaal passend in is. Op de foto zie je mij in huidige vorm. Ik ben nu bijna waar ik zijn moet -nog 4 kilo to go- & enorm blij dat ik dit heb gevonden. Ik geniet van heerlijk eten én val af. Leuk met het vooruitzicht op de nieuwe Tante Betsy en Vrolijke Famkes lichting, Yaaah! 🌷

Liefs,

Cynthia 

21 gedachten over “Koolhydraatarm eten, hoe werkt dat nou?”

 1. ben ook begonnen Cyn, tot nu toe prima te doen, hierbij loop ik nu iedere dag ruim n uur stevig door.
  nog maar 2 dagen bezig 😂 maar t begin is er 💪

 2. ben ook begonnen Cyn, daarbij loop ik nu ook n uur per dag stevig door. tot nu toe goed te doen, maar ben pas 2 dagen bezig 😂… maar het begin is er 💪

 3. Goede prestatie! Wel veel yoghurt wat je eet.😉 Eet zelf ook kha, daar wordt gesproken over maximaal 100 gram per dag. Maar ja, net als andere dingen geldt ook hier…er leiden meer wegen naar Rome. Veel succes!

 4. heel goed bezig meis!!
  ik eet al bijna 12 jaar kh!!maarja dan niet om af te vallen he hihih . su6 ermee verder meis komt goed 😀
  ps was je even kwijt in mijn feed hahah maar waarschijnlijk doordat je veranderd ben kwa link maar ben er weer !!

 5. Werkt goed koolhydraat arm eten. Hier zelf een aantal jaren geleden 19 kilo door verloren. Ik gebruikte het boek grip op koolhydraten er voor en er zijn ook recepten boeken van. en nog steeds hou ik me er gedeeltelijk aan en ben nog steeds op gewicht

  • Het is ook een leefstijl die gemakkelijk is om vol te houden. Juist Omdat er zoveel variatie mogelijk is en het zeker geen crash dieet is. Als ik op mijn favoriete gewicht zit, zal ik me er ook nog gedeeltelijk aan blijven houden. Bedankt voor de reactie!

Een reactie plaatsen