Schematisch Opruimen met tijdslimiet| Effectief en tof

Schematisch Opruimen met tijdslimiet| Effectief en tof

Vandaag gaat de opruim challenge van start op Instagram. Deze trap ik af met dit blog. Ik weet namelijk hoezeer ik jou ermee ga helpen. Ik vertel je graag meer over mijn werkwijze en waarom die zo tof is. Tijdsgebonden en schematisch opruimen is een methode die ik zelf tot ontwikkeling bracht. Aangezien mijn manier van opruimen effectief en leuk is, ben ik van mening dat dit gedeeld moet worden. Veel plezier met lezen van dit artikel dan ook.

Tijdsgebonden en schematisch opruimen, wat is dat eigenlijk?

Wanneer je mij volgt op Instagram, hoor je me vaak praten over tijdsgebonden en schematisch opruimen. Het is een methode waar ik zelf achter ben gekomen en die super motiverend werkt. Het doel van de methode is natuurlijk dat jij uiteindelijk eindigt met een woning waar je blij van wordt. Een plek waar je je zo op je gemak voelt, dat er rust in jouw hoofd is ontstaan. En waar je de basis kunt leggen voor nieuwe dingen. Misschien geef je een andere wending aan jouw leven, omdat je daar dan eindelijk de ruimte voor hebt. Ik werk in stapjes. Kleine stapjes met uiteindelijk groots resultaat.

Zo ga je te werk

Tijdsgebonden en schematisch opruimen is een methode om snel én effectief te werk te gaan. Dat kun je vaak al bereiken in slechts 15 minuutjes per dag. Je hebt hiervoor nodig:

  • een stopwatch
  • volledige focus
  • vuilniszakken of dozen

Ik zal het je nader uitleggen. Stel; je begint aan jouw keuken. Uiteraard ga je niet lukraak beginnen, maar focus je je op een onderdeel. Je begint stap voor stap. Kies het kastje welke jou de grootste onrust geeft. Hoe onaantrekkelijk ook; denk je in wat een rust het resultaat straks zal geven. Maak een inschatting van hoelang je over het opruimen denkt te doen. Bedenk ook hoeveel tijd je eraan zou wíllen besteden. Het is toch heerlijk om te weten dat je over 15 minuten een opgeruimde kast hebt?

Schema en stopwatch

In jouw hoofd heb je nu een schema; je gaat dít kastje aanpakken en je verwacht er bijvoorbeeld 9 minuten over te gaan doen. Deze gedachte geeft rust en is laagdrempelig. Je zult er immers geen dagtaak aan hebben. Zet nu de stopwatch aan en focus je op de klus. Het is hierbij handig om je telefoon op stil te zetten. Pak elk product vast en laat je gevoel spreken. Wordt je er blij van of niet blij? Maak ‘blij’ en ‘niet blij’ stapeltjes. Werk resoluut, ik kan je verzekeren dat je van veel dingen niet écht blij wordt. Regelmatig kijk je nu op je stopwatch om te zien of jouw inschatting overeenkomt. Natuurlijk hoef je je niet te houden aan deze tijd, maar gebruik je deze slechts als indicatie. Wanneer je twee stapeltjes hebt gemaakt, kan het ‘blij’ stapeltje netjes terug in de kast. Ruim in van groot naar klein, sorteer op categorie en zet veelgebruikte items vooraan.

‘Niet blij’ stapeltjes kun je weggooien of schenken aan een goed doel. Als het maar uit jouw leven verdwijnt. Je hebt er nu lang genoeg tegenaan gekeken.

Waarom deze methode super motiverend werkt én effectief is

  • Het is zeer laagdrempelig omdat je een tijdsindicatie hebt. Zo weet je dat je er maar kort aan hoeft te werken
  • Om deze reden begin je, als je het effect ervan eenmaal hebt ondervonden, veel sneller aan een volgende kast of lade
  • Veel spullen vind je misschien moeilijk om weg te doen. Maar door beslist te werk te gaan, kom je tot het besef dat je er eigenlijk helemaal niet zo blij van werd
  • In 15 minuten per dag werk je in stapjes, maar bereik je uiteindelijk groots resultaat

Tot slot nog even dit

Uiteraard kun je met ‘blij’ stapeltjes wél onderscheid maken in wat je nodig hebt. Zo word ik bijvoorbeeld niet perse blij van een aardappelschilmesje, maar ik heb er wel een nodig. Snap je wat ik bedoel? Mocht jij je nou niet hebben ingeschreven voor de opruim challenge via de Twinkel nieuwtjes, dan kun je dit alsnog doen (onderaan deze pagina). Je krijgt dan deze week nog een superhandige checklist toegestuurd. De checklist is tof, praktisch en een verlengde van dit blog. Nu vraag jij je misschien wel af hoe je blijvend effect kunt krijgen met tijdsgebonden en schematisch opruimen. Daarop kom ik morgen uitgebreid terug in een post op Instagram. Ik vul deze ook aan met Stories.

Als Opruimfee help ik je graag op weg naar een ordelijk huis. Stap voor stap kan ik je daarin begeleiden. Ik werk per uur en in een paar uur kunnen wij samen al veel bereiken. Ik hoop dat ik je met dit blog al een beetje heb kunnen helpen. Dat heb ik graag voor je gedaan. Laat je mij weten hoe het voor jou werkt?

Meer weten over de term ‘Opruimfee’? Op Instagram ben ik in een aantal posts uitgebreid ingegaan op de keuze hiervoor. Volg me daar!

Liefs,

Cynthia

2 gedachten over “Schematisch Opruimen met tijdslimiet| Effectief en tof”

Een reactie plaatsen