Tante Betsy jurkjes op marktplaats met mij op de foto!

Tante Betsy jurkjes op marktplaats met mij op de foto!

Hoi lieverds, ik ben er weer. Ditmaal weer een wat persoonlijk artikel. Ik ben onlangs best geschrokken. Het heeft natuurlijk alles te maken met Tante Betsy jurkjes, zoals je aan de titel af kunt lezen. En met mijzelf. Daarom wil ik dit artikel graag delen, om aan te tonen hoe belangrijk het is om altijd goed stil te staan bij de privacy belangen van een ander.

Tante Betsy jurkjes met mezelf erin 😳

Dinsdagavond. Een rustig avondje zittend op de mokka gekleurde fauteuil na een lange dag, veranderd even in een naar moment. Een lieve dame tipt mij. Ze vraagt me of ik dat soms ben. Op die ene foto. Ik heb toch zeker die advertentie op marktplaats niet geplaatst? Dat dit niet het geval is kan ik volmondig beamen. En dus besluit ik toch maar even op de betreffende link te klikken. Tot mijn schrik en verbijstering zie ik daar mezelf op een van de afbeeldingen staan, poserend in een van mijn vrolijke tante Betsy jurkjes. Even maken mijn buik & ingewanden een aantal salto’s. Zoiets is gewoon best griezelig. Maar ook erg onprettig om een foto van mezelf uit de webshop, in een van mijn tante Betsy jurkjes te zien op dít medium.

Wellicht ondoordacht

Er gaat op zo’n moment echt van alles door je heen. Van wie dit toch zomaar zou doen, tot misschien wel afbreuk van mijn naam. Ik besef nu, eenmaal in rustig vaarwater, dat men hier misschien niet eens bij stilstaat. Dat de foto wellicht gewoon van Google is afgehaald en zonder erbij na te denken onder de advertentie is gezet. Misschien had ik er vroeger ook wat minder bij stilgestaan. Daarom ook even een reminder in deze. Een foto van een website of Google mag nooit zonder toestemming worden overgenomen. Het is schending van het auteursrecht en kan je eventueel vervelende boetes opleveren. Wees er dus uiterst voorzichtig mee. Daarnaast heb ik hier in mijn shop een disclaimer staan. Hier staat duidelijk vermeld dat foto’s geplaatst op deze website eigendom zijn van Een theelepel geluk. Zij mogen nimmer zonder toestemming worden gebruikt.

Het effect ervan op iemand

Het was even schrikken, maar hoort er ongetwijfeld weleens bij. Mij inspireerde het tot schrijven van deze post. Gewoon om even dit voorval met jullie te delen, het effect ervan te schetsen. Zoiets doet gewoon wat met je. Je staat er niet bij stil dat het kan gebeuren totdat het een feit is. Gelukkig is de advertentie verwijderd. Ik heb de persoon in kwestie aangesproken en niet lang erna is er actie ondernomen. Kan gebeuren hoor, denk ik nu. Maar nogmaals: wees voorzichtig met foto’s van Google of websites. Dit was weer een heel ander avontuur met mijn mooie Tante Betsy jurkjes.☺️

Wellicht heb jij ook een webshop, een blog, andere website óf maak je gebruik van Facebook. Aan jou dan ook de vraag, of jij dit ook weleens hebt meegemaakt?

🌷 Liefs Cynthia 🌷

16 gedachten over “Tante Betsy jurkjes op marktplaats met mij op de foto!”

 1. T is mij wel eens overkomen. Een weefwinkel in Belgie had een foto geplaatst van mijn damastgetouw met weefwerk erop die hadden ze van mijn blog gepakt. Nou vind ik dat op zich niet erg maar ik heb ze er wel op aangesproken omdat het toch wel zo netjes is om even een berichtje te doen om te vragen . Mag ik je foto gebruiken. Excuses gekregen en aanvaard. De foto staat er dus nog steeds maar nu met mijn naam erbij.
  Op het moment hou ik de blog niet zo goed bij. Ben meer met facebook bezig. Misschien toch weer eens wat meer gaan bloggen.

  • Als het netjes wordt gevraagd is het een ander verhaal inderdaad. Wel fijn dat je het netjes hebt kunnen oplossen. Leuk dat je ook blogt! Ik zal eens bij jou komen spieken. 😍

 2. Ik heb het hier helaas momenteel elke week wel een keer aan de hand…..
  Fotoos die van mijn website worden “gebruikt” op Facebook groepen waaronder dan de vraag staat wie weet waar ik dit kan kopen of hoe je dit maakt ? Enz….
  Ik wordt hierover regelmatig getipt…..het blijft vreemd om te zien dat je foto hiervoor gebruikt wordt.

 3. Ik denk dat veel mensen er niet bij stilstaan dat je foto’s zonder toestemming niet mag gebruiken.Maar het is zo gemakkelijk en dan worden regels weleens vergeten.
  Ik ben er zelf voorzichtig mee. Gebruik voor mijn blog voornamelijk gratis stockfotos en als het even kan eigen gemaakte foto’s.

 4. Dan misschien toch een watermerkje over je foto’s? Minder mooi, maar wel doeltreffend. Nu waren het ‘onwetende’ ‘onschuldige’ burgers, maar er worden ook foto’s van internet willens en wetens gebruikt om anderen te duperen.

 5. Ik heb het laatst meegemaakt, niet met foto, maar tekst. Die kwam ik op verschillende blogs tegen, en een paar gaven zelfs toestemming aan anderen om het over te nemen. Ik heb mijn tekst weer veranderd en een kopieerbeveiliging erop gezet. Ik heb netjes mijn “huiswerk” gedaan. Waarom doet een ander dat niet en jat mijn werk? Inmiddels is het wel opgelost hoor.

  • Oh, dat is ook jammer!! Waarom anderen toch niet origineel willen blijven he? Ik snap dat nooit zo. Ik wist overigens niet dat je een kopieer beveiliging op teksten kon zetten. Ook een goede!!!

Een reactie plaatsen